aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby

💬 K čemu je dobrá Digitální technická mapa ČR? DTM ČR představuje obrovský krok vpřed v oblasti geodézie a územního plánování a procesu stavebním řízení. Článek si můžete přečíst zde 👉

Více informací
Zpět na všechny články
MawisPhoto

Fakulta stavební ČVUT prováděla výzkum služby MawisPhoto

Katedra speciální geodézie Fakulty stavební ČVUT v Praze prováděla v období od roku 2019 do roku 2022 výzkum služby MawisPhoto.

Katedra speciální geodézie Fakulty stavební ČVUT v Praze prováděla v období od roku 2019 do roku 2022 výzkum služby MawisPhoto. Tato služba vyvinutá společností HRDLIČKA spol. s r.o. je založená na metodě fotogrammetrie s využitím mobilního telefonu.

Jak tento výzkum vypadal?

Doc. Ing. Rudolf Urban, Ph.D. se v rámci projektu zabýval především terénními měřeními a optimalizací obslužné aplikace vč. zásad pro měření. Prof. Ing. Martin Štroner, Ph.D., vedoucí Katedry speciální geodézie, se věnoval zejména analýzám úplnosti a přesnosti modelů, optimalizaci a automatizaci postupu zpracování modelů.

V areálu firmy Hrdlička vznikl vzorový výkop, kolem kterého byl vytvořen polygon. Bodové pole polygonu bylo v místní soustavě a konkrétní vlícovací body (pro skener i snímky) byly měřeny totální stanicí Trimble S9 HP. V rámci výzkumu bylo provedeno testování postupů měření, rozmístění a signalizace vlícovacích bodů, ale i samotné měření a snímkování, při kterém byla použita GoPro kamera, mobilní telefony Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S8 i Lenovo Z6 Pro a vlastní skript v Pythonu. Pro měření byla provedena kalibrace a jedno snímkování sloužilo k otestování kalibrace v programu Agisoft (Lenovo Z6 Pro). Na základě experimentu lze říci, že na přesnosti zadaných prekalibračních prvků v zásadě nesejde. Kvůli porovnání dat byl výkop naskenován s vysokou přesností (jednotky mm) pomocí pozemního skeneru Leica P40.

Fakultě byla též poskytnuta k testování data z různých výkopů a přístrojů. Velká rozmanitost terénů, způsobů snímkování a rozlišení při testování velmi pomohla. Tato data byla použita k analýze specifických situací a konfigurací. V software Agisoft Metashape se prováděly výpočty a pro vyhodnocení (určení přesnosti apod.) byl použit software CloudCompare. Data byla zpracovávána z cca 5 komplexních testů a ze zhruba 20 dalších postihujících speciální situace. Celkem bylo zpracováno více než 2500 testů.

Závěr a poznatky z výzkumu:

Při dodržení stanovených pravidel lze ve všech testovaných úlohách dosáhnout směrodatné odchylky 5 cm. Závěrečná zpráva ČVUT „Shrnující dokument z technické zprávy z výzkumu MawisPhoto – ČVUT“ obsahuje 51 stran s podrobnými informacemi o jednotlivých měřeních a jejich rozbor vč. vyhodnocení.

Více podobných článků

Ukázat více