aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby

💬 K čemu je dobrá Digitální technická mapa ČR? DTM ČR představuje obrovský krok vpřed v oblasti geodézie a územního plánování a procesu stavebním řízení. Článek si můžete přečíst zde 👉

Více informací
Zpět na všechny články
Mawis

Laserové skenování Čiperovy vily

V létě roku 2021 jsme provedli zaměření této racionálně klasicistní vily ve Zlíně.

Zlínský kraj požádal Národní fond obnovy EU o dotaci na historickou reprezentační Čiperovu vilu, která je od roku 2002 zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek. Tento architektonický skvost se nachází ve zlínské čtvrti Burešov a její původní majitel byl významný zlínský občan Dominik Čipera. Ten byl ředitelem firmy Baťa, zlínským starostou a československým ministrem. Výstavba vily ve stylu anglického venkovského sídla s modernistickým prostorovým řešením začala roku 1939 a byla dokončena roku 1942. Architektem byl Vladimír Karfík.

Bohužel Čiperova rodina si vilu příliš dlouho neužila. V roce 1945 došlo ke znárodnění Baťových závodů a Dominik Čipera odstoupil z funkce starosty. Poté následovala emigrace do Kanady. Ještě před emigrací ale vilu daroval, a to s podmínkou, že bude sloužit sociálním potřebám obyvatel zlínského regionu. V září roku 1947 tedy začala sloužit jako dětský domov a děti v ní jsou i dnes. Najdeme zde poradenské a krizové centrum pro děti z problematických rodin. Potřebám tohoto centra vila již ale zcela nevyhovuje, a proto se centrum bude stěhovat do nových prostor. To je také jeden z důvodů, proč kraj začal řešit, co s touto významnou památkou dál, a přišel s myšlenkou rekonstrukce. Vila tak opět ožije díky zřízení nového kulturního a kreativního centra. 

Kraj získal dotaci a díky částce 100 380 000 korun se tato významná historická budova, známá jako Čiperova vila, brzy stane novým kulturně-kreativním centrem. Bude sloužit k setkávání a posílení zájmu dětí a školáků o kulturní a kreativní odvětví. Objekt by však měl být určen i dospělým a seniorům. Konat by se zde měly například sympozia i semináře a mimo jiné by zde mělo být možné studovat industriální architekturu.

Citlivá rekonstrukce zachová odkaz Dominika Čipery. Zamýšlené expozice by rovněž měly upozorňovat na původního majitele. Čiperova rodina plány kraje uvítala a oceňuje, že tento historický objekt dostane druhou šanci na život.

V roce 2021 jsme totiž vilu zaměřili pomocí statického laserového skenování a leteckého snímkování. Zaměřeno bylo také okolí vily včetně přilehlého zahradnického domku. Husté mračno bodů bylo obarveno RGB snímky a umístěno v souřadnicovém systému S-JTSK. Na podkladě mračna bodů byl vytvořen 3D model interiéru a exteriéru objektu s podrobností odpovídající LOD 300. Současně byly vytvořeny stavební výkresy – půdorysy, řezy, pohledy.

Více podobných článků

Ukázat více