aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby
Zpět na všechny články
MawisUtility

Seznam správců dopravní a technické infrastruktury

Bude někdy Registru subjektů technické infrastruktury či Digitální technická mapa České republiky stoprocentní?

Zdrojem dat o správcích technické infrastruktury pro systém Mawis Utility je Registr subjektů technické infrastruktury (RSTI).

Jeho udržování čelí dvěma hlavním výzvám: 

  1. Zájmová území: Subjekty si samy vymezují zájmové území, často příliš široce, což vede k množství zbytečných žádostí. Provozovatelé registru se snaží přesvědčit subjekty ke zpřesnění území na skutečné výskyty infrastruktury a jejich ochranná pásma. 
  1. „Vyjadřovací šmejdi“: Některé firmy využívají registr pro vybírání poplatků za negativní vyjádření, což je legální, ale neetické. Provozovatelé musí takové subjekty identifikovat a vylučovat. 

Nový stavební zákon, platný od 1. 7. 2024, přináší změnu, která by měla pomoci v boji proti „vyjadřovacím šmejdům“.

Podle § 168 odst. b) zákona č. 283/2021 Sb. musí vlastníci technické infrastruktury poskytovat vyjádření bezplatně

§ 168, odst. b): „Vlastník technické infrastruktury je povinen sdělit bezplatně každému na žádost údaje o podmínkách napojení, o ochranných a bezpečnostních pásmech a o základních podmínkách provádění činnosti v nich, pokud nejde o technickou infrastrukturu, s níž je příslušné hospodařit Ministerstvo obrany nebo Ministerstvo vnitra.“ 

Znění § 168 odst. b) zákona č. 283/2021 Sb.

Doufejme, že tato novela pomůže řešit stávající problémy a nové systémy Digitální mapy veřejné správy (IS DMVS) s Portálem Stavebníka budou dobře sloužit stavebníkům.

Hlavně ať urychlí stavební řízení.

Více podobných článků

Ukázat více