aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby
Zpět na všechny články
MawisUtility

Hromadná podatelna MawisUtility již 15 let naplňuje záměr digitalizace stavebního řízení

DTM a DSŘ vám pomůže, ale vyjadřovačky nenahradí. 

Vážení zákazníci, dovolujeme si vás seznámit se skutečnostmi vyplývajícími z nové legislativy související s digitalizací stavebního řízení (dále jen „DSŘ“) a vznikem nového státního mapového díla digitální technická mapa (dále jen „DTM“). 

Především vám děkujeme za důvěru a využívání hromadné podatelny „MawisUtility“ (dříve „UtilityReport“) a věříme, že vám tato služba bude i v budoucnu pomáhat při obstarávání vyjadřovaček. Služba bude provozována i nadále a vznik DTM její kvalitu jedině vylepší

Vývoj DSŘ a jeho nástrojů průběžně sledujeme a za nejzásadnější aktuální fakta považujeme následující: 

  • Na webu ČÚZK lze získat seznam vlastníků / provozovatelů / správců („VSP“) technické infrastruktury jako právně nezávazný přehled, a to podle údajů v registru VSP, který se datově postupně naplňuje, zlepšuje se jeho vypovídací schopnost, ale skutečnosti zatím neodpovídá. 
  • Hromadné podání elektronické žádosti o vyjádření k existenci technické infrastruktury, jak jste zvyklí z MawisUtility, na Portálu stavebníka není možné a tato funkcionalita zatím není ani plánovaná. 
  • V rámci DSŘ je možno podat elektronickou žádost o vydání územního rozhodnutí či stavebního povolení a do složky příslušného investičního záměru vkládat získaná stanoviska. 

Nový stavební zákon č. 283/2021 Sb. (dále jen „NSZ“) nemění logiku, že potřebná stanoviska účastníků řízení, dotčených orgánů státní správy a vlastníků technické infrastruktury dokládá stavebník. 

Nadále bude běžné podávat žádosti stávajícím způsobem. Význam naší hromadné podatelny MawisUtility z důvodu preference podávání žádostí stávajícím způsobem od 1. 7. 2024 ještě vzroste. 

DTM bude obsahovat pouze data o technické infrastruktuře, která tam povinný subjekt vloží a nebude možné nad daty DTM v sekci technická infrastruktura dělat rozhodnutí o poloze a existenci technické infrastruktury bez oslovení relevantních vlastníků technické infrastruktury. 

DTM a DSŘ vám pomůže, ale vyjadřovačky nenahradí. 

Více podobných článků

Ukázat více