aktuality_do_mailuarrow-backarrow-bottomauthorbasketbezbarierove_mestoblockquotebtn-arrow-backbtn-arrowcalendarcheckcheckedclosedigitalni_evidencedopravni_znaceniemailfacebookfaqfb-circlefooter-imghousehrbitovinfointuitivni_ovladanikatastralni_datalarge-arrow-bottomlinklinkedin-sidebarlinkedinlist-arrowlockloginmapamistni_komunikacemobiliar_obcemobilni_aplikacemodul_DTMmunicipalitynastaveni_roli_a_spolupracenavrhy_na_vkladnewsletterochrana_obyvatelodeslaniphonepozemkove_upravypresnostprojektantiregcountsearchservice1service2service3service4silne_zabezpeceni_a_dostupnostsmlouvy_na_klikspoluprace_nad_dokumentacispravcistavebnicisubjektysupporttechnicka_infrastrukturatriangle-bottomtrideny_odpadtwitterutilityuzemni_planverejne_osvetleniwebova_aplikaceworkerxingyoutubezadatelzelenzivotni_cyklus_stavbyzivotni_situacezrychleni_vystavby

💬 K čemu je dobrá Digitální technická mapa ČR? DTM ČR představuje obrovský krok vpřed v oblasti geodézie a územního plánování a procesu stavebním řízení. Článek si můžete přečíst zde 👉

Více informací
Zpět na všechny články
DTM ČR

Digitální technická mapa (DTM) v roce 2023 a v budoucnu

Několikrát posouvaný termín vložení dat do systému DTM krajů se blíží.

V dnešní době, kdy digitální technologie prorůstají do všech oblastí života, není překvapením, že i veřejná infrastruktura a technická zařízení prochází procesem digitalizace. Projekt Digitálních technických map (DTM) se stal klíčovým krokem směrem k modernizaci a zefektivnění správy dopravní a technické infrastruktury na úrovni měst a obcí.

V návaznosti na tyto změny se pro firmu Hrdlička stal rok 2023 rokem DTM. Nejen z hlediska samotné exekuce a měření v terénu (byli jsme významným dodavatelem prací), ale také na bázi edukativní. Kolem celého tématu totiž neexistoval přehledný informační portál, který by se mu do hloubky věnoval a zároveň plnil funkci poradní. Protože i my jsme si vše zjišťovali, chtěli jsme se o informace podělit.

Založili jsme tedy internetovou stránku: https://www.dtmcr.cz/ a pravidelně plnili obsah na základě zákonů, dotazů od měst, která navštívili naši obchodní zástupci, a informací z dostupných zdrojů. Protože jsme chtěli být interaktivní, uspořádali jsme kolem 12 webinářů, na které jsme rozesílali pozvánky, a účastníci se tak mohli doptat na vše potřebné na přímo. Školení (webináře) přinesla podrobné informace o povinnostech vyplývajících z projektu DTM a poskytla praktické rady pro jeho úspěšnou implementaci.

Protože se pokládáme za odborníky v oblasti digitálního mapování a technické infrastruktury, bylo naším hlavním cílem seznámit účastníky nejen s celkovým konceptem projektu DTM, ale také detailně představit způsob jeho organizace, legislativní rámec a hlavně povinnosti, které z něj vyplývají pro jednotlivé obce v rolích vlastníků dopravní a technické infrastruktury. Školení poskytla účastníkům ucelený přehled o následujících klíčových tématech:

  1. Projekt DTM a jeho význam: Účastníci se dozvěděli o základním smyslu a významu projektu DTM pro moderní správu městské a obecní infrastruktury.
  2. Organizace projektu DTM: Byly prezentovány osvědčené postupy pro úspěšnou implementaci projektu DTM v rámci městských a obecních struktur.
  3. Legislativní rámec: Účastníci byli seznámeni s aktuální legislativou a předpisy souvisejícími s projektem DTM a jeho exekucí.
  4. Povinnosti a praktické postupy: Hlavní část školení se soustředila na konkrétní povinnosti, které vyplývají z projektu DTM pro města a obce vlastnící technickou infrastrukturu. Byly diskutovány praktické postupy pro správu a aktualizaci dat v novém datovém formátu JVF DTM požadovaném pro nahrání dat do systému.
  5. Pomoc malým obcím: Školení mělo za cíl usnadnit orientaci v problematice projektu DTM zejména malým obcím a poskytnout jim nástroje pro zvládnutí těchto nových povinností.

I v roce 2024 se budeme tématu DTM podrobně věnovat. Kromě teoretických rad, nabízíme i konkrétní praktické služby v rámci MawisGeoportálu, a to: DTM správa a údržba (především pro města), editora do DTM, konsolidaci dat a přípravu dokumentace do formátu JVF, dále analýzu a audit technické infrastruktury a další. Pro ty, kteří si přejí získat další informace nebo se podrobněji seznámit s projektem DTM, je právě k dispozici webová stránka www.dtmcr.cz, kde lze nalézt další zdroje, materiály a kontaktní údaje pro konzultace, či stránka https://mawis.eu/sluzby/geoportal-pasporty/.

Poslední schválený termín, který ukládá vlastníkům technické a dopravní infrastruktury povinnost vložit data do digitální technické mapy krajů, je stanoven na 1. 7. 2024. Přestaňte se bát komplikovaných procesů a pojďte s námi do DTM bez starostí.

Autor: Mgr. Lucie Kmochová

Více podobných článků

Ukázat více